نام فارسی: گل قاصد
نام علمی: Taraxacum officinale weber
قسمت مورد استفاده: برگ، گل و ریشه گیاه
اختصاصات گیاهشناسی:
این گیاه جزو گیاهان علفی و پایا میباشد. ریشهها ضخیم و عمودی هستند به رنگ قهوهای و شیرابهای کرمی رنگ دارد. فاقد ساقه است ولی گلها بر روی پایههایی هستند که به آنها گاه ساقه اتلاق میگردد. برگها در سطح زمین پراکندهاند و دارای بریدگیهای مثلثی هستند که در گونههای مختلف متفاوت از هم است. گلها روی دمگلهایی تشکیل میشوند که ارتفاع آنها هم در گونههای مختلف متفاوت است این گلها به رنگ زرد هستند و در اوایل بهار تشکیل و باز میشوند.
میوه گیاه از نوع فندقه کاکل دار میباشد.
خواص داروئی:
تاراکسیس در لاتین به معنای ورم چشم میباشد و همانطور که پیداست از این گیاه برای درمان بیماریهای چشم استفاده میشده است. برگ و گل گیاه حالت تصفیه کننده خون دارند، بنابراین در بسیاری از مواردی که مربوط به بیماریهای خونی میشود کاربرد دارد از جمله کم کردن کلسترول خون، درمان بیماریهای پوستی، نقرس، سیانوز واریس، کم خونی و چاقی و درمان رماتیسم.
ریشه گیاه معمولا در ناراحتی مربوط به معده و صفرا کاربرد دارد. درمان التهاب و بیماریهای کبدی،
ناراحتیهای صفراوی و رفع سنگهای صفرا، و پر ادراری از موارد دیگر کاربرد ریشه این گیاه است. ضمنا مصرف این گیاه برای کسانی که به قند خون مبتلا هستند مفید میباشد. برگهای تازه گیاه مملو از ویتامین C میباشد و به صورت تازه خوری همراه با سالاد هم میتوان آن را مصرف کرد.
مهندس میترا فرهنگ فر