نام فارسی: خرفه (خلفه)
نام علمی: Portulaca Oleracea L.
قسمت مورد استفاده گیاه: برگها و ساقههای برگدار گیاه
اختصاصات گیاهشناسی:
جزو گیاهان علفی است، یک ساله است اما در صورتیکه یک بار کشت شود، همه ساله در همان محل دیده
میشود و حتی نواحی اطراف را نیز پوشش میدهد. ساقههای گوشتی و ضخیم دارد که در نوع وحشی گیاه عموما در سطح زمین قرار دارند. گلها ریز هستند و زرد رنگ میباشند. میوه گیاه از نوع پوشینه است. این گیاه در محل شرکت داروسازی شهید قاضی به فراوانی وجود دارد به طوریکه جزو گیاهان هرز در محل گلکاریهاو گلخانهها به طور مداوم و مستمر وجین میشود، غافل از آنکه دارای خواص داروئی مفید و فراوانی است که ذیلا به برخی موارد آن اشاره میگردد.
خواص داروئی:
برگها و ساقهها اگر به صورت خام مصرف شوند دارای ویتامین C هستند و در درمان بیماری اسکوربوت مفید واقع میشوند، همچنین دارای مقادیر قابل توجهی امگا 3 میباشد.
جویدن مقدار کمی از برگها، کندی دندانها را برطرف میکند البته اگر بیش از حد مصرف شود تاثیر معکوس دارد. برگها و ساقهها صفرا بر هستند و در درمان تبهای صفراوی و تصفیه خون مفید میباشند. قراردادن برگهای لهشده گیاه روی زبان تشنگی را بر طرف میکند. التهابهای اعضای داخلی از جمله دستگاه گوارش و ادرار با خوردن این گیاه تا حدود زیادی مرتفع میگردد. گیاه خاصیت مدر دارد و به همین دلیل در خردکردن سنگ مثانه نیز مصرف میشود. شیره تازه گیاه در صورتیکه با شیر مخلوط شود همچنین جوشانده دانه آن در آب اثر دفع کرم دارد.
به دلیل خاصیت قابض گیاه در درمان اسهالهای خونی بهصورت پخته از آن استفاده میشود. در مصرف خارجی نیز قراردادن لهشده گیاه در محل سوختگیها و جراحات مفید میباشد و خونریزی را قطع میکند همچنین سردردها را تسکین میبخشد. از طرفی داروئی موثر در درمان زگیل و میخچه میباشد و ورم چشم را هم کاهش میدهد.
از این گیاه به عنوان سبزی خوردنی حضرت فاطمه (س) یاد شده است. یکی از شیوه های مصرف گیاه این است که آن را می پزند سپس با کمی روغن و پیاز سرخ کرده و مصرف می نمایند این شیوه طبخ برای درمان اسهال و تقویت روده و تب گرم بسیار مفید می باشد.
مهندس میترا فرهنگ فر